söndag 8 februari 2009

Skurgolv, Såpade och vitkalkade golv

Så här gjorde vi när vi såpaskurade våra nyslipade golv. Jag hade läst om många olika sätt hur man skulle göra och jag har än en gång lärt mig: "Man lär sig av sina misstag".

Det var inte så lätt som jag trodde. Jag vill ha riktiga skurgolv men var lite orolig för att de inte skulle bli tillräckligt ljusa, därför kalkade vi dem först med Kulturhantverkarnas målarkalk.
Och sk
a man ha riktiga skurgolv så kalkar man inte. Men nu gjorde vi det i alla fall. Det och några misstag till som jag tror kan försvinna om några år.

Det är jätteviktigt att torka upp alla såparester annars gulnar golvet. Såpan som vi använder oss av är Linoljesåpa
från Gysinge.


Så här fula var nästan alla golv i hela huset.

Golvet i Linas rum nyslipat.
Här har jag blandat ut Kulturhantverkarnas målarkalk i vatten. Den var ganska hård så det tog en stund innan den löstes upp
Nu har jag penslat ut lite av målarkalken. Den ska torka till dagen efter.
Så här hemskt och flammigt såg det ut när det började torka. Hur ska detta sluta?
Nu ska man borsta bort överflödet av kalk. Och jag kan lova er att det dammar.

Så här såg det ut när jag borstade bort lite.
Och här dammar det.
Nu har jag sopat upp överflödet och dammsugit noga.
Nu börjar det spännande jobbet, Såpaskurning.


Jag blandade Linoljesåpa med vatten. Först tog jag som det stod i Gysinges anvisning "Skurgolv". Sedan hällde jag i mer såpa, säkert dubbla mängden. Det skulle jag inte ha gjort.
Det första man gör är att blöta upp golvet en bit i taget med kallt vatten. Man använder alltid bara kallt vatten annars blir golvet grådassigt.
När jag blött upp några plankor moppade jag ut såpablandningen och började skura in den i golvet. Sedan ska man ta rent kallt vatten och noga torka upp såparesterna.

Det gjorde inte jag. Istället jämnade jag till såpan och lät golvet torka. Så här kan man också göra men då blir det inget riktigt skurgolv utan ett såpat golv. När man såpar ett golv så mättar man golvet med såpa. Risken är att golvet blir klibbigt och det blir också gulare. Och det vill man ju inte.


Här skurar jag in Linoljesåpa.

Så här såg det ut när jag gjort hela golvet och jämnat till såpan. Fotspåren var inte lätta att skura bort. Jag fick skura som en galning.
Nu har golvet börjat torka. Inte speciellt snyggt. Jag borde nog följt Gysinges anvisning. När jag såg det här så började jag nästan gråta. Eftersom jag börjat i flera rum innan jag ens visste om hur resultatet skulle bli.
Dagen efter skurade vi med kallt vatten för att få bort överflödet av såpan. Jag visste ju inte hur det skulle se ut eftersom vi aldrig gjort något liknande förrut. Det blev lite bättre tror jag.
Här blöter lina golvet med vatten. Innan såpaskurningen fortsätter.

Så här såg det ut efter 3:e såpaskurningen.

En bedrövlig syn. Man vet inte om man ska skratta eller gråta.Tv-rummet uppe efter 3:e såpningen.
Här håller jag på med hallen.
Jag ska ta lite nya bilder och visa er snar. Golven börjar faktiskt bli riktigt fina. Det är pyssligt att skura golvet nu när vi bor här och det står möbler i vägen.
Nu har jag börjat att göra så som man ska göra för att få ett riktigt skurgolv. Och golven börjar bli ljusare.
1. Blöta plankorna ordentligt med kallt vatten.
2. Moppa ut såpavattnet.
3. Skura med rotborste.
4. Torka upp all såpa med rent kallt vatten.

Det är jätteroligt. Golvet blir rent, ljust och fint. Det dröjer nog något år till innan det är perfekt och all flammighet försvunnit. Det gäller att ha tålamod. Jag var på väg att ge upp och hade lust att måla golven i stället men då kan man ju inte ångra sig, och det vet jag att jag hade gjort om några år. Målade golv är jättefina och lättstädade. Men vad gör man om man ledsnar på dem?

3 kommentarer:

Mona sa...

Vad spännande! Vi har en nybyggd stuga och jag fundera på att också kalka och skura. Ångrade du att du la på kalk??? Lova att du lägger ut flera bilder!
Hälsningar MS

Charlotte Vainio sa...

Nu är ju det här inlägget rätt gammalt, men vill ändå passa på att tacka för att du skrev det. Skönt att någon delar med sig av hela processen. Dessutom funkar jag likadant som du... Testar mig fram!

Lizzybizzy sa...

Hej hur blev slutresultatet?

Jag tänkte göra nåt liknande tycker vitkalkade golv är så fina och sköna.


Hur sköter man det sen om man inte får skura?


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails