torsdag 5 november 2009

Jag försöker ställa om min hjärna till kockhjärna...

Och det tar emot kan jag lova. Det blir till att plocka undan allt roligt pyssel, stänga av datorn några veckor(kanske) och koncentrera sig till 1000% på jobbet.
Hela dagen har jag ägnat mig åt julbordsplanering. Det har aldrig gått så trögt som i år. Borde ha varit färdig med det för ett par veckor sedan. Jag tror jag fått i hop en del i alla fall. Fattas 2 sillsorter, men jag ska fundera i natt och kanske jag kommer på någon i drömmen. Desserten och sillarna är roligast . Där kan man ändra på sorter från år till år men i det stora hela så ser ju att traditionellt julbord ganska lika ut från år till år.
Just nu önskar jag att vårat julbord på Gästis kunde vara lika enkelt som den jag gjort till min tomtefamilj som bor i huset jag byggt. Skinka, risgrynsgröt, korvar, ost, lussebullar och lite annat smått... Suck... så enkelt är det inte tyvärr. Vad skulle alla våra gäster säga som betalar 450:- för ett julbord, om vi serverar det... tror de skulle bli galna....

Min tomtefamilj bor rätt så trångt men de trivs med det. Kök, sovloft och en verkstad det är ju allt som behövs.
Här nedanför ser man köket. Möblerna har jag gjort av olika lådor som vi fått tex. ost och frukt i till restaurangen. Lite tandpetare, ätpinnar, samt rester av lådorna från själva husbygget. Riktigt återvinning med andra ord. Jag samlade på skräp i flera år för att kunna bygga det. Men det är så tråkigt för numera kommer nästa allt livsmedel i pappkartonger och pappershus stadiet är passerat för länge sedan.

Porslinsdockorna har min mamma gjort, likaså spisen. Spisen och maten är av cernitlera. Tallrikar och skålar av ekollon och små trärester.
På baksidan av huset hittar man visthusboden. Där förvarar de korvar, bröd, potatis, ägg och lite andra prylar.
Jag är avundsjuk på den här tomtefamiljen. Det vore inte så dumt att få snickra och pyssla i en verkstad i stället för att göra massor av julmat....

Så här kommer Bålsta Gästgivaregårds dessertbord under det här julbordet att se ut ungefär:
Chokladmousse, Créme caramel, "någon slags" Chokladtårta, Ris á la Malta med kryddig lingonsås, Fromagetårta med riccotta och lime, Hemgjord ostkaka, Olika slags små choklad formar, krokant och våffelformar fyllda med lite olika mousser som tex, jordgubb, granatäpple, nougat. Och massor av godis förstås.
Jag har säkert glömt något men nu orkar jag inte tänka på mat mer. Dags att sova, bara 6 timmar kvar tills det är dags att kliva upp.. Hoppas att det är den 1:a januari när jag vaknar nästa gång och allt är över. De flesta ser fram emot julen, men dosen jul man får på jobbet gör att man blir rätt "illamående" av jul redan efter ett par dagar
.( Hade jag inte haft barn så hade jag firat julafton på Mc Donalds, men vad gör man inte för att glädja sina älsklingar)

18 kommentarer:

hemma hos lilla mej sa...

Hoppas att du har kommit på allt som ska serveras på julbordet.Ja då vet jag vad du har framför dej .Tills efter jul.Ha det gott och hoppas att planeringarna går som du både vill och tänker.ha en bra torsdag vännen kramizar ~~~~~~RITA~~~~-

Sus sa...

Nä... inte den 1 januari. Min almanacka säger 5 november. Så det 2 härliga långa månader kvar till den 1 januari....
(Glädjedödare?)

LantlivsAnette sa...

Halloj min vän !!! Jag sitter i hotell lobbyn nu o bloggar lite, en liten dator som är väääldigt svår manövrerad...men det går..
Åhhh vad mycket du har att stå i nu..tänk om jag hade bott närmare så hade jag hjälpt dig !!! Du..himmel vilket julbord, det är nog det bästa jag har hört, vilka sorter alltså !! Du är duktig du, och sillsorterna kommer du nog på snart, om du inte redan har det förståss...
I morron får jag åka hem !!! Jiippiieeeee...det här var tamej tusan den längsta veckan i mitt liv..huuvva, som vi säger i Kalix..hii..hii..
Kraaam Anette

Vit som snö sa...

Jag förstår att du har ett hektiskt jobb den här tiden, du får trösta dej med såå många du glädjer! O det lät som ett smarrigt dessertbord!
Sötaste lilla tomteboet har du också, där hade man gärna flyttat in;-) hihi
Kram Cilla

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Åh, du planerar julbord. Förstår att det är en väldigt stressig tid för ett Gästgiveri. Det gottebordet låter så himla gott. Ska googla och kolla var Bålsta ligger, ett besök hos er skulle vara kul. Och så söta små tomtehus, det är mycket jobb du lagt ner på dom. Sagolikt fint.
Ha det gott vännen, och hoppas du kommit på 2 sillsorter.
Goa kramen
AnnaMaria

Birgitta sa...

Hoppas du kommit på de sista sillsorterna nu. Det blir säkert ett jättefint julbord i år också. Förstår om du vill ändra lite på det varje år. Tänkte att vi skulle gå och äta julbord i år. Jag längtar efter det. Bara att få sätta sej till bords och inte behöva laga all den goda maten.
Men jag förstår dej som vill sova till 1 januari, för det måste vara ett väldigt slit att servera alla glupska människor som bara äter det allra godaste.
Ha en mysig torsdagskväll.
Kramar till dej. Birgitta

Viveka i Bläckhornet sa...

Ojojoj...jag vet vad du pratar om. Vi har haft egen restaurangrörelse och catering i 29 år. Då julafton kommer är man inte sugen på julbord...

Men så himla fiiiint tomtehus di gjort :)

Du har nåt hos mig

Kram Viveka

Viola sa...

Det vattnas i munnen, här har man stått och stekt raggmunk kl sju på kvällen, men det var inte fy skam det heller, ha skön kväll, kram

Anki sa...

Men så du är gullig, nu rodnar jag allt liiite!
Vilka tomtehus du gjort, helt otroligt...måste ha varit otroligt pillrigt?! Därmed inget för mig, hihi!Imponerad är jag iaf...och av ditt julbord, gud så gott det låter! Jag tror jag kommer och firar jul hos dig *ler*
Tack igen söta vännen!

Goa kramen!

Anna-Lena sa...

Vilket desserbord! Kan man boka in sig enbart på det, hihi... Har inte ätit sötsaker på 5 veckor nu så jag blir onekligen lite sugen när jag läste din frestande lista. Vilket fint tomtehus, ett sådant som jag drömmer om att göra!Lycka till med all planering!

Önskar dig en härlig helg!

Kramar Anna-Lena♥

Norregård sa...

Vad Du är pysslig! Vilket gulligt tomtebo:o) Ditt efterrättsbord låter sååå gott! Förstår att Du har mycket att göra nu...
Kramar Malin

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

hallojs..hade inte vart fel o komma dit o äta dit läckra julbord!! Men vilket jobb..kan ju va kul att få planera allt..men ändå!!!!!Bra gjort!!

Så himla söt liten tomtefamilj..jag bara ääälskar miniatyrer..o har flera tittskåp o dockskåp som jg tillverkat själv..mysigt!!!

Kram o försök att inte jobba ihjäl dig!!!

Anki sa...

Åh vad är det för fint du ska stämpla...är det korten du håller på med igen?! Jo men du vet din penselmålning är ju inte fy skam, skitsnyggt blir det ju!

Ha nu en härlig helg vännen!
Kram kram!

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Ojojoj, jag tycker det låter jättegott! Men jag kan förstå om du tröttnat och tycker det är jobbigt... Så är det ju när det blir för mycket!
Men din lilla tomtefamilj är ju hur härligt somhelst!
Kram
Marie

Fruädel sa...

Ojoj va gott det låter duktiga fina du! Och vilken underbart söt och duktig dotter du har, kortet var ju superfint! men så har hon ju lite att brås på oxå! Vet vad du menar med julmaten, jobbade många år på uppsalas mest välbesökta julbord, de man hann få i sig på en arbetsdag var köttbullar eller prinskorv i förbifarten. Eller godis...phu! man var som sagt bra less på synen, lukten och smaken av allt vad julbord heter när julafton kom. Men nu är det glömt och jag älskar julmaten igen när man inte längre kopplar ihop det med jobb :-) På det julbordet fanns det alltid små marsipangrisar, du vet de små med rumpan doppade i choklad, stod i flera månader i förväg och tillverkade dem i ett järn som gjorde tre per tryck, de kan jag fortfarande inte äta!!! eller ngt annat med marsipan heller för den delen! Stor styrkekram på dig och jag kommer sakna dig och dina söta inlägg hos mig medans du sliter på i köket!/tess

Livet på Berget sa...

Mums så gott det lät! Förstår att det är bråda tider på jobbet nu, huga huga. Tack för titten på min blogg och vad roligt att du vill vara med. Anmälar mig till din tävling och länkar så klart.
Kram
/sara

Unknown sa...

Hej på dig! Ha ha ha, stackare, vilka mardrömmar. Hoppas du knäckt nöten nu och fått lite mer ro i kroppen.

Jag har precis hittat hit till dig, din härliga blogg och dina underbara smycken. Är uppspelt för jag tycker det är jättekul med massor att läsa o kika på. Tack!

Kram på dig,
Malin :)

Cc sa...

Jobbar du på gästgiveri? Själv jobbade jag som servitris på Tidö Värdshus och visst var man less på maten och hade ingen ork över till att dona hemma, men nu blir det annat. Här är jag på bättringsvägen och har en massa att ta i fatt (på bloggen) Kram


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails