tisdag 23 juni 2009

Nu är det snart jul igen

Det är ganska skrämmande vad fort tiden går. När midsommaren är förbi är det dags att börja tänka och planera för det kommande julbordet. Eftersom jag börjat fundera lite redan så tänkta jag visa er lite juliga bilder från ett projekt som jag gjorde för 3 år sedan.
Tomtefamiljens hus och verkstad. I många år har jag sparat på "skräp", det mesta kommer faktiskt i från Gästis. Lådor som brie osten brukade komma i förr om åren, fruktlådor av trä, vinflaskbly har jag samlat massor av när vi sålt vin till våra gäster. Nu finns det knappt vinflaskor med bly runt halsen längre. Själva husen har jag gjort av lådor som vår personal fått sina julklappar i. Jättefina lådor som jag tiggt tillbaka. Jag sågade dem i "stockar" och gjorde timrade knutar, oj.. oj.. oj vilket jobb det var.
Min mamma har gjort alla porlinsdockor samt sytt och stickat deras kläder. För att kunna placera husen på flygeln i matsalen fick vi såga till en stor skiva som jag sedan kunde limma fast snö samt plantera träd på. En bra bit över tusen timmar har det nog tagit att göra allt och det värsta var att jag började med husen 3 veckor innan julbordet började, jag gjorde även de flesta möblerna i samma veva. Tyvärr har jag inga närbilder så att man kan se alla detaljer. Lamporna har jag faktiskt inte gjort utan köpt och Micke fick hjälpa till med eldragningen eftersom han är elektriker och jag bara en simpel kock.

Jag lämnade taket öppet på framsidan så att man lätt kan se in.

Man kan bara skymta deras sovrum tyvärr.
Renarnas hus gjorde jag av en liten trälåda som min pappa fått någon tenngrej i för massor av år sedan.(Den som spar han har).
Stolarna gjorde jag av resterna från husbygget samt pinnar som jag knyckt när vi ätit kina mat.
Man kan bara skymta kökssoffan som är gjord av en mandarinlåda samt tandpetare. All mat är gjord av cernitlera och grötskålarna är av ekollon som Lina plockat. Min svärmor har stickat mattorna.
Synd att man inte kan se alla detaljer i verkstaden. Verktygen är gjorda av vinflaskbly. Målarburkar är gjorda av små "komponenter" som finns i elektriska apparater.
Spisen i köket har min mamma gjort av cernitlera samt stenar.
Stegen upp till loftet är av kina pinnar.

Gungstolen är den första möbeln jag gjort. Den gjorde jag på en dockskåpskurs för hundra år sedan och är gjord av en "ostlåda" och tandpetare.

Här på baksidan ligger deras Visthusbod och där finns allt från bröd, potatis, korvar av alla olika slag, krukor ja allt som en stor Tomtefamilj kan tänkas behöva.Det mesta är gjort av cernitlera. Man skymtar även utedasset.
Min käre man har gjort släden, jag hann inte. Den är gjord av en låda som en getost kom i.
Mossan på taken har Lisa plockat åt mig och Mamma fick göra en gärdesgård av kvistar samt plocka lite barrkvistar i sin trädgård.

Ja tänk vad man kan göra av skräp. Nu kanske ni förstår varför jag behöver en lada på 200m2 0ch ett lika stort stall. Man måste förvara skräpet också.
Fast jag har faktiskt slutat upp med att spara på allt, nu sparar jag nästan bara på det som är svårt att få tag på.

3 kommentarer:

torparhuldas blogg sa...

"Bara en simpel kock"...Aydan-det uttalandet var ÅRETS underdrift! Du är en helt makalös tusenkonstnär som kan trolla med fantasin och få det att bi till de vackraste saker! Både du och din mamma är helt fantastiska kreatörer! Tack för att du delade med dig av tomteverkstaden, det var verkligen fint och ett otroligt arbete!/Anna-Karin

LantlivsAnette sa...

Ohhhh nu blir jag alldeles tokig här bakom dataskärmen !! Jag älskar miniatyrer, har massor nerpackat i lådor, du vet, jag väntar fortfarande efter ett gammalt skåp där jag kan ha allt, tänk om man skulle kunna få tag i ett riktigt gammalt dockskåp !!
Och du är som jag , tänker på Julen mitt i sommaren..hii..hii..jag älskar Julen !!
Ha det gott
Kraam Anette

BROCANTE sa...

O glade jul! Så flott - men så mye arbeid. Dette er virkelig en juvel! Så morsomt det må være å ta dette fram hver jul!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails